Narodna skupština RS-a
0

Danas rasprava o budžetu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske nastavit će danas zasjedanje razmatranjem Prijedloga budžeta RS-a za narednu godinu, nakon što su poslanici sinoć usvojili Ekonomsku politiku RS-u za narednu godinu.

Osnovni ciljevi navedeni u Ekonomskoj politici su: održavanje makroekonomske stabilnosti; nastavak ekonomskih reformi; povećanje dinamike privrednih aktivnosti; održanje i rast zaposlenosti; ravnomjeran regionalni razvoj RS-a i porast standarda i socijalne sigurnosti građana.

Također, predviđeno je smanjenje javne potrošnje i njeno održavanje na nivou ispod 40 posto bruto društvenog proizvoda (BDP); inflacija ne veća od 3,1 posto, a ukupne investicije bi trebale dostići 20 posto BDP i to po prvi put od kad postoji RS, kazao je ministar finansija RS-a.

Ekonomskom politikom Vlade RS-a predviđen je rast BDP-a po realnoj stopi od 6,4 posto, rast industrijske proizvodnje za 9,3 posto i to kao rezultat pokretanja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i realizacije nekih investicija, zatim smanjenje stope nezaposlenosti sa 20,5 posto na oko 19,8 posto i porast izvoza za oko 10 posto i uvoza za oko 1,6 posto, što će povećati pokrivenost uvoza izvozom na 50,9 posto.

Iako je ministar Aleksandar Džombić naveo da su Ekonomskom politikom za 2009. godinu definisane ključne mjere koje će doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva i ublažavanju negativnih posljedica svjetske finansijske krize, primjedbe većine poslanika upravo su se odnosile na činjenicu da nisu navedeni i konkretni detalji tih mjera i kako će se one sprovesti.

Tokom cjelodnevne rasprave u kojoj su učestvovala 34 poslanika, Vladi je zamjereno da nije posvetila pažnju izvozu, te da su se u ovom dokumentu morali naći i projekti zapošljavanja povratnika, jer oni ne mogu biti samo problem Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Opozicija je uputila primjedbu i zbog činjenice da se ovaj dokument usvaja u formi prijedloga po hitnom postupku, umjesto u redovnoj proceduri kao nacrt, kao i da su u njemu prepisane mjere iz ovogodišnje Ekonomske politike.

Rečeno je i da rast bruto društvenog proizvoda, kao i kretanje inflacije nisu realno projektovani, te da od ovog dokumenta ni po formi ni po suštini građani neće imati nikakvu korist.

S druge strane poslanici vladajuće stranke ocijenili su Ekonomsku politiku kao realan dokument kojim je naznačen nastavak reformskih procesa i realizacija razvojnog programa RS-a.

Pored Prijedloga Budžeta RS-a za 2009. godinu koji iznosi milijardu i 670 miliona KM, a na dnevnom redu današnje sjednice su i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta RS-a i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetskom sistemu RS-a – po hitnom postupku.