BiH
67

Danas presuda po tužbi roditelja i djece iz Vrbanjaca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Osnovnom sudu u Kotor Varošu danas će sudija donijeti presudu po tužbi roditelja i djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i Ministarstva prosvjete RS - potvrdio je za Agenciju Fena pravni zastupnik djece i roditelja iz Vrbanjaca Haris Kaniža.

Kazao je da je tužba podnijeta jer bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

-Tužba je podnijeta radi utvrđivanja da su djeca iz Vrbanjaca diskriminirana zbog toga što nastavu ne izučavaju na bosanskom jeziku, kao i da se ta vrsta diskriminacije ukloni na način da se uvede nastavni plan i program Zeničko-dobojskog kantona iz nacionalne grupe predmeta - objašnjava Kaniža.

Kaže da su tužbu podnijeli krajem prošle godine te da je dosad održano pet ročišta, što znači da je sud proveo prvostepeni postupak u zakonskom roku, što se, smatra on, rijetko dešava.

-Očekujemo da bude usvojen tužbeni zahtjev, ali pošto je ovo malo i politička stvar postoji mogućnost da se ne usvoji. Ako se naš tužbeni zahtjev ne usvoji uložit ćemo žalbu višem sudu u Banjoj Luci - kazao je Kaniža.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ove školske godine nisu pohađala nastavu jer im nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta po bosanskom planu i programu.

Zbog toga je školsku godinu izgubilo gotovo 140-oro djece bošnjačke nacionalnosti.

Presuda po tužbi djece i roditelja bi trebala da bude objavljena danas u 15.30 sati.