Sud BiH
0

Danas presuda Miloradu Trbiću za genocid u Srebrenici

FENA
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH 16. oktobra očekuje se izricanje presude Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Riječ je o drugoj presudi za genocid u Srebrenici.

Prema navodima optužnice, Trbić je od 11. jula do 1. novembra 1995. s pripadnicima VRS-a i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) učestvovao u pogubljenju više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci više od 6.000 osoba, dok je samo polovina, 3.737 žrtava, identificirano, tvrde sudski vještaci.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda da Trbiću izrekne 45 godina zatvora, što je najviša moguća kazna po ovdašnjem zakonodavstvu.

“Iako je optuženi porodična osoba, tužilaštvo smatra da ne postoje olakšavajuće okolnosti jer on od 1995. godine ništa ne radi kako bi pomogao onima koji pate zbog rata. Jedina kazna koja bi pokazala užasnu sliku ovog djela te potvrdila međunarodnu osudu ovog zločina jeste maksimalna kazna zatvora u trajanju od 45 godina”, kazao je u završnoj riječi tužilac Kwai Hong Ip.

Odbrana pak smatra da u toku suđenja, koje je počelo 8. novembra 2007., tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženog, te je pozvala Sud da ga oslobodi svake odgovornosti.

Sam Trbić se ne smatra odgovornim.

“Nadam se da ćete iz provedenih dokaza utvrditi istinu. Ne bojim se istine i vjerujem da je na mojoj strani. Ja znam, a trebalo bi i sudsko vijeće da se uvjerilo, da sam obavljao svoje dužnosti po propisima”, kazao je optuženi u svojoj završnoj riječi.

Milorad Trbić prvobitno je optužen pred Tribunalom u Haagu, ali je u junu 2007., na zahtjev tamošnjeg tužilaštva, njegov predmet prebačen na procesuiranje pred Sudom BiH. On je ujedno najviše rangirani pripadnik VRS-a kojem se sudilo pred državnim sudom.

BIRN - Justice report podsjeća na to da je 13. jula 1995. u bratunačkom selu Kravica strijeljano više od 1.000 ljudi zatočenih u hangaru istoimene zemljoradničke zadruge. Za taj zločin nepravosnažno su pred Sudom BiH na po 42 godine zatvora osuđeni Milenko Trifunović, Aleksandar Radovanović i Brano Džinić, na po 40 godina Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan, dok je Petru Mitroviću izrečena kazna u trajanju 38 godina zatvora. Sva sedmorica su u to vrijeme bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, kojim je komandovao Miloš Stupar.

To je i prva presuda za genocid koju je izrekao Sud BiH.