Sud BiH
0

Danas presuda Draganu Rodiću za ratne zločine

FENA
U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu najavljena je presuda Draganu Rodiću, optuženom za ratni zločin, nakon što je prihvatio sporazum s Tužilaštvom o priznanju krivice.

Rodić je optužen za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici je navedeno da je on od maja 1992. pa do kraja 1995. godine, zajedno sa stražarima zatočeničkih objekata i logora, kao i pripadnicima bezbjednosti te s vojnom policijom II krajiškog korpusa i njihovim komandantima, svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu te tako potpomogao i podržao provođenje plana progona nesrpskog stanovništva.

Rodić je u svojstvu stražara i jedno vrijeme vođe smjene straže učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru i logoru “Kamenica”.

Optuženi je, kako navodi optužnica, organizirao nezakonito zatvaranje civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata s područja Kulen-Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa i drugih područja autonomne regije Krajina.

Zatočeni civili i ratni zarobljenici bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad, saopćeno je iz Suda BiH.