BiH
20

Danas predstavljanje informativnih tabli porijekla ulica na Baščaršiji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ceremonija zvaničnog predstavljanja informativnih tabli porijekla naziva ulica na Baščaršiji bit će održana danas u Sarajevu.

Taj događaj će biti prilika za upoznavanje javnosti o projektu izrade turističkih interpretativnih oznaka koje se odnose na značenje i historijat ulica jednog od najstarijih gradskih trgovačkih i zanatskih kvartova - sarajevske Baščaršije.

U tom turistički najatraktivnijem dijelu Sarajeva većina ulica i danas nosi imena tradicionalnih zanata i zanatskih cehova koji su se u njima obavljali i djelovali, a mnogi su se održali i do današnjih dana.

Svrha cjelokupne aktivnosti, koju su inicirali i implementirali predstavnici Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora, je da na području općine Stari Grad bude unaprjeđena turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije.

Novopostavljene table zainteresovanima će davati informacije o nazivima baščaršijskih ulica, kao i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju čime će se odagnati mnoge nedoumice o porijeklu pojedinih proizvoda koji se mogu naći na ovoj lokaciji.

Table sadrže i QR kodve (Quick Response Code) putem kojih će biti dostupne ažurirane turističke informacije na više jezika, najavljeno je iz USAID-Sida FIRMA projekta.