BiH
0

Danas potvrđivanje novog sastava Vijeća ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda i Damir Hadžić (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda i Damir Hadžić (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da potvrdi imenovanje novih ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Prethodno Komisija ovog doma za pripremu izbora Vijeća ministara treba da razmotri podobnost kandidata za ministre i zamjenike ministara, te da dostavi preporuku za njihovo potvrđivanje.

Centralna izborna komisija BiH ranije je završila svoj dio provjere kandidata i utvrdila da ispunjavaju zakonom propisane uslove da budu imenovani u Vijeće ministara.

Predstavnički dom 12. januara imenovao je Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je, nakon kosultacija sa strankama, predložio sastav svog kabineta.

Šestim sazivom Vijeća ministara BiH rukovodit će predsjedavajući Bevanda, ministar vanjskih poslova bit će Zlatko Lagumdžija, ministar civilnih poslova Sredoje Nović, ministar finansija i trezora Nikola Špirić, ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar pravde Bariša Čolak, ministar za izbjeglice i raseljena lica Damir Ljubić.

Za resor odbrane bit će zadužen Muhamed Ibrahimović dok će Ministarstvo transporta i komunikacija preuzeti Damir Hadžić.

Sjednica Komisije zakazana je za 11.00 sati, a Predstavničkog doma za 13.00 sati.