BiH
0

Danas potpisivanje Memoranduma o tehničkoj suradnji između BiH i Holandije

FENA
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador Kraljevine Holandije Jurriaan Kraak sastat će se danas povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva finansija Holandije i Ministarstva finansija i trezora BiH, koji će označiti početak tehničke saradnje između dvaju ministarstava, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Saradnja će se odvijati u kontekstu programa konstituence holandskog Ministarstva finansija.

Kako se navodi, Ministarstvo finansija Holandije ima bliske odnose s kolegama u zemljama koje dijele konstituencu u odborima MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a. "Ovaj poseban odnos je temelj za program konstituence, kroz koji Ministarstvo, na osnovu zahtjeva, pruža potporu kolegama i pridruženim organizacijama u njihovom razvoju i reformama".

Iz holandske ambasade ističu da Program konstituence ima za cilj pomoći ministarstva finansija i udruženih organizacija u zemljama-članicama programa u ostvarivanju evropskih i međunarodnih standarda na području transparentnih i jakih javnih finansija, te da hlandske najbolje prakse u tom procesu služe kao sredstvo za postizanje tog cilja.

"Ova saradnja se temelji na zahtjevu Ministarstva finansija i trezora BiH, te će staviti na raspolaganje stručnost uključenih holandskih eksperata, razmjenu znanja i iskustava između holandskih i bosanskih kolega. Saradnja će se koordinirati s radom EU, međunarodnih financijskih institucija (MFF-a) i drugih bilateralnih donatora", navodi se u saopćenju.