BiH
5

Danas posljednji dan za podnošenje prijava za učešće na izborima u oktobru

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra, istječe danas u 16 sati.

Do 19. maja do 16 sati prijavu za učešće na lokalnim izborima predale su 33 političke stranke, 202 nezavisna kandidata, pet udruženja građana i 29 grupa građana, potvrđeno je za Klix.ba iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kandidati i političke stranke prijave mogu podnijeti danas do 16:00, a nakon isteka roka slijedi provjera, ovjera i objava prijava. Na osnovu iskustava s ranijih izbora, u Komisiji očekuju da će i danas do 16:00 sati stići veliki broj prijava.

Nakon što CIK BiH primi sve pristigle prijave, imat će jasan uvid u broj prijava u svakoj općini, kao i raspored prijava za općinska vijeća. Rok za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na lokalnim izborima je 4. juni 2016. godine. Iz CIK-a navode da će od 5. do 14. juna političke stranke moći podnijeti prijavu za ovjeru koalicije i nezavisnih kandidata te da će Komisija imati rok za ovjeru do 21. juna.

Svi oni koji ne ispune zakonske uvjete za ovjeru prijave za izbore ili ne ispoštuju sutrašnji rok, neće moći učestvovati u izbornom procesu. Što se tiče birača, iz CIK-a podsjećaju državljane BiH koji privremeno borave izvan zemlje ili imaju status izbjegle osobe da je u toku upis birača za glasanje iz inozemstva na lokalnim izborima u BiH i da registracija traje do 19. jula.

Svim osobama koje su bile registrirane da glasaju iz inozemstva na izborima 2014. godine, CIK će na adrese poslati obrasce PRP2 koji se, uz priloženu kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata, dostavljaju do 19. jula CIK-u. Takvi birači, navode u CIK-u, mogu i sami preuzeti obrazac PRP1 s web stranice CIK, popuniti ga te uz njega priložiti kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata.