BiH
0

Danas ponovo rasprava o zakonu o pomilovanju

FENA
U Sarajevu je za danas zakazan nastavak druge redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj će ponovno biti aktuelno pitanje donošenja federalnog zakona o pomilovanju.

Parlamentarna Ustavna komisija treba prvo da se izjasni o dvjema ponuđenim varijantama ovog zakona da bi se poslanici mogli izjašnjavati o eventualnom konačnom tekstu.

Prvu varijantu, a ona je odranije u službenom dnevnom redu, predložio je poslanički klub Stranke demokratska akcije (SDA). Drugu je u međuvremenu u proceduru uputila Federalna vlada.

Prema poslaničkim izvorima, varijanta predložena iz SDA propisuje da pomilovanje u određenim slučajevima osuđenicima može izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dvaju potpredsjednika, ali samo ako im je presuđeno u federalnim sudovima. Obrazloženje je da se time ne dira u nadležnosti države BiH.

Prema istim parlamentarnim izvorima, vladina varijanta zakona omogućava da predsjednik Federacije BiH, uz saglasnost potpredsjednika, može izreći pomilovanje i osuđenima pred Sudom BiH. Tome se protivi Ured visokog predstavnika u BiH, a Vlada obrazlaže da se kod izrade zakonskog teksta pridržavala jedino federalnog Ustava kao utemeljenja.

Federalna vlada je u međuvremenu uputila u parlamentarnu proceduru i drugu svoju varijantu zakona, a ona se, prema izvorima iz poslaničkih krugova, približava varijanti SDA.

Mišljenje o tome koja je varijanta prihvatljiva, do sutra poslanicima treba da doznači Ustavna komisija Predstavničkog doma, najavljeno je.

Rasprava o legislativi iz ove oblasti otvarana je u federalnom Parlamentu već četiri puta, ali bez rezultata, pa Federacija BiH trenutno nema zakon iz ove oblasti.