BiH
0

Danas polijeće raketoplan Discovery

FENA
Američki svemirski raketoplan Discovery danas će biti lansiran u misiju do Međunarodne svemirske stanice. Odluka o lansiranju izazvala je kontroverze, jer NASA šalje prvi raketoplan u misiju nakon gotovo godinu dana unatoč protivljenju dvojice vlastitih visokih dužnosnika.

Oni pak tvrde da inženjeri nisu učinili sve moguće da spriječe ponavljanje istog tehničkog manjka koji je izazvao katastrofu raketoplana Columbia, 2003. godine.

Nakon velikih promjena na vanjskom spremniku goriva raketoplana, NASA želi vidjeti kako će se modificirana letjelica ponašati u letu. Redizajnirano je nekoliko područja tvrde izolacijske pjene koja pokriva spremnik s ciljem osiguravanja da se ne može odlomiti komad pjene dovoljne veličine da ošteti oplatu letjelice, kao što se dogodilo Columbiji, kaže voditelj programa raketoplana Wayne Hale.

"Napravili smo najveće aerodinamičke promjene na letjelici otkako su se raketoplani počeli koristiti, prije 25 godina".

Od ukupno više od 1800 kilograma tvrde izolacijske pjene, uklonjeno je 16 kilograma. Hale kaže da će za naredne letove pokušati još više smanjiti moguće otpadanje pjene, ali, za sada, kaže, prvo treba testirati u letu dosad učinjene modifikacije. "Kada napravite veliku promjenu u aerodinamici letjelice, testirate ju u tunelu i u kompjuterskim simulacijama, i ona prođe takvu provjeru, onda ju se mora testirati u pravom letu. Ni tunel, niti kompjuterski modeli ne mogu zamijeniti stvarni let".

No, glavni inženjer NASE, kao ni dužnosnik zadužen za sigurnost, ne slažu se s odlukom o letu. Oni vjeruju da je otpadanje izolacijske pjene još uvijek opasnost po sigurnost letjelice, pa tako i posade. Hale priznaje da se otpadanje pjene ne može u potpunosti ukloniti zbog ogromnih mehaničkih stresova pri polijetanju rakete-nosača. No, tehničke analize pokazuju da nije vjerojatno da bi ijedan otpali komad pjene bio teži od 11,3 dekagrama, što je tek sedmina težine komada koji je izbio dio oplate krila na Columbiji.

Dvojica dužnosnika koji su se protivili sadašnjoj misiji Discoveryja kažu da su prihvatili odluku NASA-e jer očekivano otpadanje komadića izolacijske pjene ne bi ugrozilo posadu nego samo letjelicu. Oni ističu da je, nakon nesreće raketoplana Columbija, NASA uvela procedure za astronaute u orbiti da provjere i poprave eventualne štete nastale pri lansiranju.

Ukoliko neki problem – koji bi predstavljao opasnost pri povratku u atmosferu - ne bi bilo moguće popraviti, posada bi ostala na Međunarodnoj svemirskoj stanici sve do dolaska drugog, spasilačkog raketoplana.