Amor Mašović
0

Danas podizanje prvih posmrtnih ostataka žrtava pronađenih u jezeru Perućac

FENA
Amor Mašović (Foto: Arhiv)
Amor Mašović (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO) Amor Mašović potvrdio je u izjavi Feni kako će tokom dana u mrtvačnicu Gradskog groblja Visoko biti transportirani posmrtni ostaci 20-tak žrtava pronađenih u akciji traženja i iskopavanja na jezeru Perućac kod Višegrada.

"Očekuje se početak uviđaja na šest-sedam lokacija, gdje bi po ovlaštenju tužioca iz Istočnog Sarajeva, vještaka sudske medicine iz Sarajeva Hamze Žuje i predstavnika Gradskog groblja Visoko trebalo da prve žrtve budu podignute i transportirane u mrtvačnicu Gradskog groblja Visoko", rekao je Mašović.

Tamo će se obaviti njihova obdukcija i identifikacija, a Mašović navodi kako je riječ o posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka iz Višegrada.

Međutim, on kaže kako postoje indicije i da se radi o grupi njemačkih oficira i vojnika koji su tokom ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata sahranjeni u obalnom pojasu rijeke Drine, koji je 60-tih godina nakon izgradnje hidroelektrane Bajina Bašta ostao u jezeru.

Institut za nestale osobe BiH od 19. jula ove godine vrši pretraživanje jezera Perućac, a dosad je pronađeno oko 60 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava s područja Višegrada.