Rektorat UNSA
0

Danas počinje projekat podrške reformi visokog obrazovanja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zvanični početak projekta “Podrška reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, koji je finansirala Evropska unija, bit će održan 16. decembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Sveukupni cilj projekta je unapređenje reforme sistema visokog obrazovanja da bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada u borbi protiv nezaposlenosti te dala podrška ekonomskom i društvenom razvoju.

Ovaj cilj bit će realiziran kroz izričito provođenje dviju ključnih komponenti projekta, priznavanje kvalifikacija i upravljanje univerzitetima. U okviru prve komponente, projekt će imati za cilj povećanje akademske mobilnosti u BiH i inostranstvu i povećanje mobilnosti radne snage u okviru evropskog tržišta rada putem priznavanja diploma u skladu s Lisabonskom konvencijom o priznavanju.

Druga komponenta projekta obuhvatit će institucionalni razvoj BiH univerziteta radi povećanja isplativosti poslovanja njihove administracije i menadžmenta, a putem uvođenja modela integriranog univerziteta. Evropska unija je osigurala 1,1 milion eura za ovaj projekt, za koji se očekuje da će trajati 24 mjeseca.

Projekt provodi međunarodni konzorcij predvođen njemačkom kompanijom GOPA Consultants.