Sabor IZBiH
9

Danas počinje kandidiranje nasljednika reisa Cerića

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) održat će danas u Sarajevu svoju redovnu sjednicu na kojoj će biti obznanjen početak kandidiranja za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Proces kandidiranja potencijalnih nasljednika aktuelnog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerća traje od danas do kraja ovog mjeseca.

Kako je za AA izjavo predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić, nakon sjednice najstariji sabornici sa izbornih područja unutar Islamske zajednice u BiH će dobiti zaduženja da u svojim sjedištima sazovu izborno tijelo koje će utvrditi eventualne kandidate.

"Nakon mjeseca ramazana (druga polovina augusta) održat ćemo novu sjednicu Sabora IZBiH na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati. Sabor će odlučiti o tri kandidata koliko ih može učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu", rekao je Softić.

Kandidatima za vrhovnog poglavara IZBiH bila bi ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se uopće predstave bošnjačkoj javnosti.

Krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra očekuje se sazivanje Izbornog tijela koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH

Primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. trebala bi biti izvršena 19. novembra

Aaktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će na današnjoj sjednici Sabora podnijeti širi izvještaj o svome radu na poziciji vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka od 1993. godine do danas.

Na ovoj sjednici trebali bi biti potvrđeni i novi mandati muftija unutar Islamske zajednice u BiH.