BiH
0

Danas parlamentarna rasprava o poskupljenju električne energije

FENA
Odluka Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) o poskupljenju struje u Federaciji na dnevnom je redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sazvane za danas u Sarajevu.

Zbog poskupljenje struje sutra treba vanredno da zasjeda i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjedavajući poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Šemsudin Mehmedović izjavio je jučer Agenciji FENA da će Klub zatražiti povlačenje te odluke.

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) će također zatražiti povlačenje dok Vlada FBiH ne predloži mehanizme za socijalnu zaštitu građana, kazao je predsjedavajući tog Kluba Ivan Madunić.

Stranka za BiH (SBiH) želi da se upozna sa zvaničnim stavom Vlade FBiH o ovom pitanju, a u principu je protiv svih poskupljenja u trenutnoj teškoj situaciji za građane FBiH, saopćeno je iz tog kluba.

Vanredno zasjedanje drugog - Doma naroda Federalnog parlamenta inicirao je nedavno delegat Nermin Pećanac, obezbijedivši za takav svoj zahtjev potpise više od 30 kolega delegata različite političke orijentacije.

Pećanac je najavio da će tražiti stopiranje odluke o poskupljenju jer ona dodatno otežava ionako loše materijalne prilike mnogih građana u FBiH.