BiH
0

Danas parastos i pomen nevinim jasenovačkim žrtvama

SRNA
Parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida, počinjenog u logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, biće održan danas u Spomen području Donja Gradina.

Parastosu u Donjoj Gradini prethodiće služenje svete liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici od 9.00 časova.

Dolazak učesnika pomena i parastosa u kompleks Spomen područja Donja Gradina očekuje se do 11.00 časova, kada bi prisutnim trebalo da se obrati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeće za pokoj duša žrtava jasenovačkog logora planirano je za 11.30 časova.

Parastos i pomen, koji podrazumijeva pravoslavnu, jevrejsku i romsku molitvu, koju će služiti predstavnici vjerskih zajednica, a zatim obraćanje najviših zvaničnika, počeće u 12.00 časova.

Kako je najavljeno, parastosu i pomenu jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini prisustvovaće predsjednik RS Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar vjera Bogoljub Šijaković.

Osim najviših zvaničnika iz političkoj, javnog, vjerskog, kulturnog i nevladinog sektora RS, BiH i inostranstva, očekuje se da će parastosu i pomenu prisustvovati i velikog broja građana RS, potomaka i rodbine nastradalih i učenika.

Najavljen je i dolazak ambasadora Rusije u BiH Konstantina Šuvalova, delegacija Saveza ratnih veterana i logoraša iz Izraela i supervizora za Brčko Rafija Greforijana.

Koncentracioni logor Jasenovac, najveća "fabrika smrti" na Balkanu, otvoren je nedugo nakon uspostavljanja Nezavisne države Hrvatske /NDH/, sredinom 1941. godine, a prestao je da postoji tek završetkom Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Jasenovčaki logor smatra se najvećim koncentracionim logorom za istrijebljenje ljudi na teritoriji nekadašnje NDH. Činio ga je kompleks od nekoliko podlogora duž rijeke Save, na plavnoj ravnici Lonjskog polja. Donja Gradina je bila najveće stratište i jedino područje jasenovačkog sistema logora smrti koje je do sada istraženo.

Prema zvaničnim podacima vlasti bivše SFRJ, u jasenovačkom logoru smrti na svirep način je ubijeno oko 500 000 Srba, 40 000 Roma, 33 000 Jevreja, više od 20 000 djece i 120 000 antifašista, pripadnika drugih naroda i narodnosti.