BiH
0

Danas Opći izbori u BiH, biračka mjesta otvorena

Sarajevo-x.com
U Bosni i Hercegovini su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za Opće izbore na kojima pravo glasa ima 3.126.529 registrovanih birača.

Na Općim izborima glasat će se za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Za izbore je registrovano 3.126.529 birača, od kojih u RS 1.192.182, a u FBiH 1.934.417 birača. Za glasanje iz inostranstva registrovano je 36.649 birača, pri čemu je njih 1.065 registrovano da glasaju lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok će ostali glasati putem pošte.

Mjesec dana prije počeo je period predizborne kampanje, u kojoj su politički subjekti imali priliku da upoznaju birače i javnost o vlastitim programima i kandidatima, a bio je to ujedno i početak monitoringa izbornog procesa.

Izborna šutnja u Bosni i Hercegovini počela je u subotu, 2. oktobra, u sedam sati ujutro, a trajat će sve do nedjelje u 19 sati, kada će biti zatvorena biračka mjesta.

Preliminarni izborni rezultati za Predsjedništvo BiH bit će saopćeni u nedjelju već u 22:45 sati, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u 1 sat iza ponoći.