BiH
0

Danas okončanje provjere Vjekoslava Bevande?

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH očekuju da će danas biti završen najveći dio posla u vezi sa provjerom Vjekoslava Bevande, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saznaje Srna u SIPA-i.

Predsjedništvo BiH uputilo je u četvrtak, 29. decembra, Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i SIPA-i zahtjev za provjeru Bevande. Rok za provjeru je osam dana, a CIK je odgovor da Bevanda ispunjava potrebne uslove dostavio Predsjedništvu već u petak.

HDZ BiH je 29. decembra, u skladu sa dogovorom lidera šest političkih stranaka, zvanično kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je izrazio očekivanje da bi procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara mogla biti gotova nakon novogodišnjih praznika.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje. Prethodno se o predsjedavajućem izjašnjava parlamentarna Komisija za prepremu izbora Vijeća ministara BiH.