Savez RVI BiH
0

Danas odluka o masovnim štrajkovima u FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bit ću presretan ako ne budemo morali donijeti odluku o protestima i ako federalni premijer bude obećao da će naša naredna invalidnina biti bez umanjenja. Ako se Vlada FBiH ipak odluči na umanjenje, bojim se da će biti protesta, moguće u svakom gradu u FBiH, a vjerovatno i blokada svih institucija u državi.

To je za Fenu izjavio predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić pred zajednički sastanak upravnih odbora ove organizacije i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH zakazan za danas u 16 sati u hotelu Hollywood na Ilidži.

Upravni odbori obiju organizacija sastat će se radi donošenja odluke o održavanju masovnih protesta u FBiH zbog najave o umanjenju boračkih naknada za deset posto. Na taj sastanak pozvali su i federalnog premijera Mustafu Mujezinovića, koji je, po Redžićevim riječima, potvrdio dolazak.

„Zahtjeve, koje smo već nekoliko puta upućivali Vladi FBiH šire smo pojasnili na posljednjem sastanku, u SDA, kome su prisustvovali i federalni premijer i ministar Crnkić. Tada je usuglašeno da su ti naši prijedlozi dobri i da ih treba provesti, ali se evo, nažalost, pojavilo to da će od naših naknada biti oduzeto deset posto“, kazao je Redžić.

Zbog toga su obje organizacije uputile svoj prijedlog mjera štednje Federalnoj vladi u kome su istaknute tri ključne stvari. Prvo, da se donese zakon o reviziji, po hitnom postupku, koji bi predvidio kako bi se revizija vršila na način da se naprave i određene uštede, a drugo - da se rastave osnovice za obračun invalidnina tj. odrede dvije kategorije korisnika. U prvu kategoriju bi ušli ratni vojni invalidi koji su ranjeni i porodice šehida čije su rahmetlije poginule, dok bi u drugu kategoriju korisnika ušli ratni vojni invalidi koji su po osnovu oboljenja dobili taj status i porodice šehida čije su rahmetlije umrle od posljedica bolesti.

„To bi bile dvije kategorije korisnika, čime bi se postigao potrebni nivo ušteda, koji treba napraviti po zakonu o uštedama, bez da se umanjuju naše naknade“, dodao je Redžić.

Uz napomenu da postoji saznanje da je ministar Crnkić uputio instrukcije na teren i tražio da se izvrši obračun invalidnina s umanjenjem od deset posto, Redžić je naglasio da su obje organizacije bile „prinuđene“ zakazati za danas sjednicu.

„Bit će sigurno donesena odluka kojom se zahtijeva od Vlade FBiH da isplati augustovske invalidnine bez umanjenja. Ako odluči suprotno, naši upravni odbori će donijeti odluku šta će uraditi“, izjavio je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH.

Dodao je da su s terena zahtjevi gotovo svih kantonalnih saveza da se zakaže datum održavanja masovnih protesta.