BiH
28

Danas obilježavanje blagdana Svih svetih

Anadolija
Obilježavanje blagdana Svih svetih u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Kršćani u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu, danas, 1. novembra, obilježavaju dan Svih svetih. Danas se, obilazeći mjesta njihovih posljednjih počivališta, sjećaju osoba koje su za života učinili velika djela, ali i svojih najmilijih.

Blagdan Svih svetih koji se slavi 1. novembra hrvatski je nacionalni i vjerski praznik. Dva blagdana - Svi sveti i Dušni dan mogu se nazvati zajedničkim danom zahvalnog sjećanja.

Katolička crkva na ovaj se dan tradicionalno prisjeća svih sveteca, kako onih koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana, ima oko 1.200 godina dugu tradiciju, a bit će obilježen nizom misnih slavlja širom BiH. 

Po svim grobljima bit će služene svete mise. Katolici će posjetiti počivališta svojih najmilijih, očistiti grobna mjesta i zapaliti svijeće.

Dva dana u godini, 1. i 2. novembra vjernici slave blagdane Svih svetih i Dušni dan, koji se obilježava sutra.

Svetkovina Svih svetih obilježava se od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da Katolička crkva u cijelom svijetu taj dan obilježava u spomen na sve svete mučenike.