BiH
564

Danas obilježavanje 21. marta, Svjetskog dana Down sindroma

FENA
Udruženje "Život s Down sindromom" FBiH obilježit će danas Svjetski dan osoba s Down sindromom pod sloganom "Moji prijatelji, moja zajednica", zajedno s više od 100 srednjoškolaca koji dolaze iz inkluzivnih škola.

U skladu s ovogodišnjim nazivom kampanje, Udruženje u saradnji sa srednjim školama Srednjoškolskim centrom Hadžići, Srednjom tehničkom školom grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije i Srednjom školom za okoliš i drvni dizajn i udruženjem Duga, organizira otvorene razgovore s učenicima.

Te škole su inkluzivnog karaktera i imaju učenike s Down sindromom, a cilj je da se pošalje poruka da se samo zajedno mogu stvarati pozitivna međuvršnjačka klima, te da su potrebe za društvenim životom odlike svih mladih.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Ovogodišnja konferencija u UN-u bit će održana danas pod nazivom "Moji prijatelji, moja zajednica-dobrobiti inkluzivne okoline za današnju djecu i odrasle sutrašnjice“.

Predstavnik diplomatske misije BiH pri UN-u će prisustvovati konferenciji, najavljeno je iz Udruženja "Život sa Down sindromom".