BiH
6

Danas obilježavanje 20. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima, odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima i drugim prigodnim sadržajima danas će u Mostaru, Jablanici i Konjicu biti obilježena 20. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Obilježavanju godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH u Mostaru će, među ostalim, prisustvovati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović će položiti položiti cvijeće na mostarskom mezarju "Šehitluci" i odati počast herojima Četvrtog korpusa ARBiH te prisustvovati otvaranju izložbe eksponata i ratnih fotografija u Narodnom pozorištu u Mostaru, kao i akademiji u povodu Dana Četvrtog korpusa ARBIH.

Pripadnici Četvrtog korpusa zaslužni su za odbranu južnog dijela Bosne i Hercegovine, u čemu su se nesebično žrtvovali heroji Midhat Hujdur Hujka, Musa Tinjak, Enver Zebić, Idriz Balić, Zijo Božić, Miralem Jugo, Seid Padalović, Osman Habibija i drugi.

Prepoznatljivi su bili i njegovi komandanti Arif Pašalić, Sulejman Budaković, Ramiz Dreković i Mustafa Polutak, komandanti brigada Esad Humo, Esad Šejtanić, Enes Kovačević, Hasan Hakalović, Nezim Halilović.

Četvrti korpus na kraju 1995. godine, osim pratećih jedinica, imao je jedanaest brigada koje su činili borci iz Stoca, Čapljine, Mostara, Gacka, Nevesinja, Jablanice, Drežnice, Prozora, Konjica, Bjelimića, Doline Neretvice i drugih mjesta Hercegovine.