Federalni parlament
0

Danas o strateškom planu i programu razvoja energetskog sektora

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta danas je u Sarajevu nastavio 13. redovnu sjednicu na kojoj će biti razmatran Nacrt strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH.

Riječ je o dokumentu koji je pripremila Vlada Federacije BiH radi utvrđivanja potreba i mogućnosti razvoja ovog sektora u Federaciji BiH, deblokade zastoja investiranja i izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture da bi se omogućio održivi razvoj energetskog sektora.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je 8. aprila Nacrt strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije BiH uz zaključak da se obavi javna i stručno-naučna rasprava, kako bi se dobile sugestije i prijedlozi za doradu ovog dokumenta.

Parlamentarni Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju sugerirao je da ovaj dokument može poslužiti kao dobra osnova za donošenje strateških odluka, te da bi se pokrenule aktivnosti na izradi strategije na državnom nivou, prema obavezi koju je BiH preuzela potpisivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Zastupnici su uvažili sugestije ovog odbora, nakon čega je prihvaćen Nacrt strateškog plana i programa energetskog sektora u namjeri da se kroz ovaj sektor mogu pokrenuti investicije od značaja za državu BiH i Federaciju BiH.

Trenutno stanje u ovom sektoru neodrživo je zbog njegove razjedinjenosti i podijeljenosti po bh. entitetima, nepostojanja energetske strategije i zakonske regulative na državnom nivou, državne regulatorne agencije i drugih institucija na državnom nivou, jedinstvenog državnog energetskog bilansa, što sve skupa onemogućava hvatanje koraka s drugim zemljama i ispunjavanja međunarodnih obaveza u ovom sektoru, navodi se u Nacrtu strateškog plana.

U sektoru uglja, koji je primarni energetski resurs sa strateškom ulogom, neophodno je izvršiti restrukturiranje rudnika i njihovo jačanje u svakom pogledu u skladu s Akcionim planom.

U tom je smislu neophodno utvrditi rezerve uglja, izraditi strategiju stanja i razvoja rudnih ležišta, te izraditi mapu puta u skladu s evropskim standardima zaštite okoliša.

Nužno je uskladiti proizvodne kapacitete s potrebama termoelektrana (TE) i njihovim planovima proširenja kapaciteta, kaže se u Strateškom planu.

U elektroenergetskom sektoru hitno treba izraditi prostorno-planske dokumente, pripremiti izradu Studije strateške procjene stanja okoliša, usvojiti vodno-gospodarsku osnovu, te niz propisa i pravila koji se tiču korištenja električne energije.

Neophodno je organizirati operativne sisteme distribucije, dovršiti proces razdvajanja Operatora distribucijskog sistema, te uspostaviti sistem daljinskog očitanja brojila potrošnje.

U sektoru gasa treba usvojiti strategiju razvoja, legislativu i regulativu u skladu sa standardima Evropske unije (EU) i podržati razvojne projekte radi širenja transportne i distributivne mreže.

Dokument upozorava na urgentnost pristupanja projektima izgradnje i korištenja hidroenergetskih objekata u Federaciji BiH, pošto je sadašnja iskorištenost hidropotencijala najniža u Evropi.

Po uzoru na svjetska iskustva, ukazuje se na potrebu stvaranja strateškog partnerstva u ovom projektu, čime se daje poticaj domaćim kompanijama da se razvijaju i postanu značajan partner u ovoj oblasti u regionu.

Dom naroda Federalnog parlamenta u nastavku 13. redovne sjednice razmatrat će i Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, Nacrt zakona o tržištu vrijednosnih papira, te Nacrt zakona o geološkim istraživanjima Federacije BiH.

Delegati će razmatrati i odluke o kreditnom zaduženju za Projekt vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH, Odluku o davanju saglasnosti za Odluku o visini naknade za rad članova upravnih odbora federalnih zdravstvenih ustanova, te Informaciju o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima s tabelarnim pregledom za period januar - decembar 2007. godine.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH za 2007. godinu i Finansijski plan Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH za 2008. godinu s Programom rada za 2008. godinu.