BiH
1

Danas o provođenju odluke u slučaju "Maktouf - Damjanović"

SRNA
Komitet ministara Vijeća Evrope i predstavnici pravosudnih institucija iz BiH danas će u Strazburu razgovarati o provođenju odluke u slučaju "Maktouf - Damjanović".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Srni da će sastanku prisustvovati predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso i jedan sudija, glavni tužilac BiH Goran Salihović sa tužiocem iz Odjeljenja za ratne zločine, agent BiH u Strazburu, te arhivar Ustavnog suda BiH.

Američka Ambasada u BiH pozdravlja održavanje ovog sastanka, jer smatra da će predstavnicima pravosudnih institucija BiH pomoći u pojašnjavanju izvorne presude Evropskog suda.

Evropski sud za ljudska prava u julu je u predmetu "Maktouf i Damjanović" utvrdio da je Sud BiH, donoseći presudu za ratni zločin, pogrešno primijenio Krivični zakon iz 2003. godine, usvojen 10 godina nakon izvršenih krivičnih djela, umjesto zakon SFRJ iz 1976. godine.

Ustavni sud BiH potom je donio odluku kojom se ukida 10 presuda Suda BiH zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, zaključivši da je u njihovim slučajevima prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima i da treba ponoviti postupak uz primjenu Krivičnog zakona SFRJ.