Vijeće ministara BiH
0

Danas o provođenju obaveza iz SAA i Mape puta

FENA
Informacija o izradi Akcionog plana za provođenje obaveza iz Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i Prijedlog akcionog plana provođenja odredbi Privremenog sporazuma i SAA na dnevnom su redu današnje sjednice Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je da članovi Vijeća razmatraju i Prijedlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva iz "Mape puta" za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, čiji je predlagač Interresorna radna grupa za pregovore o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Bit će razmatran između ostalog i Nacrt zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o usvajanju državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za period 2008.-2011., te o osnivanju radne grupe institucija BiH za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Bit će razmatrano i nekoliko informacija, od kojih Informacija o krivičnim djelima protiv života i tijela, sa naglaskom na nasilje u porodici za period 2006. i 2007., te tendencijama u prva tri mjeseca 2008. godine.

Također, na dnevnom redu je i Informacija o donošenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Rodić i tri ostala protiv BiH.