Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o prijedlozima zakona o "Ukidanju Suda i Tužilaštvu BiH"

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženih zakona za koje su na sjednici komisije glasali samo članovi komisije iz RS-a.

Pred poslanicima bi se ponovno trebao naći Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, a za koji je Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku i ovaj put dala negativno mišljenje.

Predloženi zakon je već izvjesno vrijeme u parlamentarnoj proceduri, na relaciji Predstavnički dom - Zajednička komisija za ljudska prava. Naime, nekoliko puta je Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku davala negativno mišljenje o prijedlogu ovog zakona, ali Predstavnički dom nije prihvatao to mišljenje i vraćao je zakon komisiji na ponovno razmatranje.

Na dnevnom redu će se, između ostalog, naći i Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“, koja do roka koji su joj odredili parlamentarni domovi (12. mart) nije uspjela postići saglasnost o implementaciji ove presude.