Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2010. godinu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici sazvanoj za danas u Sarajevu trebalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo prijedlog budžeta institucija BiH za 2010. godinu u iznosu od 1.028.034.000 KM. Ovaj budžet je manji za 7.324.000 KM ili jedan posto u odnosu na 2009. godinu.

Za servisiranje vanjskog duga predviđeno je 341.655.000 KM, što je manje za 42.333.000 KM ili 11 posto u odnosu na 2009. godinu.

Struktura prihoda koje je usvojilo Predsjedništvo BiH je u okvirima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće BiH po prvom pregledu stand by aranžmana s MMF-om.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH je podržala predloženi zakon u drugom čitanju, uz prihvaćena dva, od ukupno 42 uložena amandmana.

Po okončanju ove, predviđeno je održavanje nove sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi u drugom čitanju trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije usvajanje predstavlja jednu od preostalih obaveza za liberalizaciju viznog režima.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i godišnja platforma o obavještajno-bezbjednosnoj politici te Izvještaj o radu SIPA-e za period januar – septembar 2009. godine i izjašnjenja o određenim pitanjima, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.