Vlada RS
0

Danas o Nacrtu budžeta za 2010. godinu

SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) razmatraće danas Nacrt budžet za 2010. godinu koji je predviđen u iznosu od 1,6 milijardi KM i zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu.

Budžetski okvir za 2010. godinu ostaće na nivou rebalansiranog budžeta za ovu godinu.

Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđeno je smanjenje plata u prosvjeti i policiji od tri odsto u prvih šest mjeseci 2010. godine, a u javnoj upravi deset odsto tokom čitave godine, nakon čega bi, kako je najavio premijer RS Milorad Dodik, plate u 2011. godini bile vraćene na sadašnji nivo.

Premijer Dodik rekao je da su najavljena smanjenja plata posljedica recesije, koja je kao odraz globalne ekonomske krize, prisutna i u Srpskoj.

"Sasvim je normalno kada imate smanjene prihode i smanjen rast bruto društvenog prizvoda da se javna potrošnja mora korigovati", rekao je Dodik i dodao da nije riječ o sanaciji prethodnih debalansa, već o tome da se na odgovoran način pristupi situaciji.

On je naveo da je Vlada bila pred situacijom da smanji broj radnika i da se smanjenjem plata pokazuje odgovornost prema međunarodnim institucijama, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi se obezbijedio nastavak stendbaj aranžmana.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je Srni da još nije dobijena saglasnost sindikata za najavljeno smanjenje plata u RS, ali da očekuje podršku predloženom nacrtu budžeta za 2010. godinu, jer bi se na taj način rasteretila privreda i privredni subjekti.
On je rekao da smanjenje plata od tri odsto policiji i prosvjeti u prvih šest mjeseci naredne godine znači smanjenje od samo 1,5 odsto na godišnjem nivou, te dodao da bi u javnoj upravi plate bile smanjene 10 odsto tokom cijele godine, a čime bi se napravile uštede na pozicijama plata od oko 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Džombić je naglasio da bi se time ispunile obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, posebno istakavši da bi značaj bio u tome što bi se dio ušteda usmjerio prema Fondu PIO i na taj način zaštitila najugroženija kategorija stanovništva u RS, odnosno penzioneri.

Predstavnici pregovaračkog tima Vlade RS i Saveza sindikata RS na sastanku održanom utorak, 17. novembra nisu postigli saglasnost o smanjenju plata budžetskim korisnicima i broja radniku u narednoj godini.

Nastavak 150. sjednice Vlade predviđen je za 8.00 časova.