Dom naroda PSBiH
0

Danas o izmjeni i dopunama izbora članova Vijeća RAK-a

SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da danas u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se predviđa novi način izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK) BiH.

Prijedlog zakona nalaže formiranje ad hok parlamentarne komisije koja će Vijeću ministara BiH predložiti listu od 14 potencijalnih kandidata za Vijeće RAK-a, koji će od tog broja ponuditi Parlamentarnoj skupštini BiH sedam kandidata na potvrđivanje.

Članovi Vijeća RAK-a bit će birani na četiri godine, uz mogućnost samo jednog ponovnog imenovanja.

Pred delegatima će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim će sveobuhvatno biti uređen postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, što će doprinijeti razrješenju zaostalih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredaba iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama biće unaprijeđena saradnja BiH sa drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organizovanog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Pred Domom naroda će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju BiH kojim se poboljšavaju organizacione strukture odgovorne za deminiranje na svim nivoima vlasti, omogućava finansiranje deminiranja iz entitetskih budžeta, a Ministarstvo civilnih poslova BiH trebalo bi da bude nadležno i odgovorno za postupak deminiranja u BiH.

Zakonom bi trebalo da bude osnovan i Fond za deminiranje koji će primati strane donacije, a unutar Ministarstva civilnih poslova BiH biće formirana Agencija za deminiranje.

Delegati bi trebalo da odluče da li će prihvatiti zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama po hitnom postupku.

Razmatranje ovog zakona po hitnom postupku predlaže se, jer je procijenjeno da će primjenom odredaba predloženih izmjena i dopune Zakona o administrativnim taksama prihodi za Budžet institucija BiH biti povećani za oko 10 miliona KM, što je uključeno na prihodovnoj strani u Nacrtu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Planirano je da primjena ovih izmjena zakona počne 1. januara 2013. godine. Imajući u vidu da usvajanje zakona po osnovnom zakonodavnom postupku objektivno ne bi moglo biti završeno do planiranog datuma za njegovu primjenu, predloženo je da on bude razmatran po hitnom postupku.

U prvom čitanju će se na sjednici Doma naroda naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Na sjednici će biti riječi i o Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu i finansijskoj reviziji ovog izvještaja koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Pred delegatima će se naći i Godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za prošlu godinu i Godišnji izvještaj o prometu strateških roba za 2008, 2009. i 2010. godinu.

Delegati bi trebalo da imenuju člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, a ramotrit će i prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.