Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o izmjenama Krivičnog zakona i državnim praznicima

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas, u nastavku ranije prekinute sjednice trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Usvajanje ovog zakona jedna je od preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Poslanici su već jednom razmatrali i podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, ali je predloženi zakon “oboren” u Domu naroda.

Nakon toga, Ministarstvo pravde BiH razmotrilo je amandmane uložene na predloženi zakon, neke od njih usvojilo i ponovno prijedlog zakona uputilo u parlamentarnu proceduru.

U prvom čitanju će biti razmatran i Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prema predloženom zakonu, praznici BiH bi bili: Nova godina, Prvi maj - Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope te Dan podrške žrtvama nasilja.

Osim toga, predloženim zakonom, neradni dani u BiH određeni su za vrijeme vjerskih praznika pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjere.

Poslanici će, između ostalog, razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević; Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH predlagača poslanika Jerka Ivankovića - Lijanovića.

Na dvenom redu je i Prijedlog Rezolucije o istorijskoj vrijednosti i važnosti prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a (25. novembar 1943. godine) za državnost Bosne i Hercegovine koji je predložio poslanik Denis Bećirović.