Podrška Jovanu Divjaku
0

Danas novi protesti ispred Ambasade Austrije

SRNA
Ispred Ambasade Austrije u Sarajevu danas će u 13 sati biti održani protesti u znak podrške penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija zbog navodnog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Posredstvom Facebook grupe "Svi na ulice!" protest podrške organizovan je i u petak ispred austrijske Ambasade, gdje se okupilo dvjestotinjak građana Sarajeva.

Nakon protestnog okupljanja ispred Ambasade, učesnici su se uputili ka zgradi Predsjedništva BiH, a potom i Ambasadi Srbije, gdje ih je policija spriječila da priđu zgradi. Protest je završen oko 15 sati šetnjom kroz centar grada.

Penzionisanom generalu Armije BiH austrijski sud odredio je u petak ekstradicioni pritvor od 14 dana. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Divjak uhapšen na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Ministarstvo je najavilo da će u zakonskom roku podnijeti molbu nadležnim organima Austrije za njegovo izručenje Srbiji.

Tužilaštvo BiH je putem Ministarstva pravde podnijelo prijedlog za izručenje Jovana Divjaka našoj zemlji. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se u Tužilaštvu BiH oštro protive da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se zločini dogodili na teritoriji BiH, a osumnjičeni su državljani BiH.