BiH
0

Danas nastavak zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da završi raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda te se nakon toga izjasni o svim tačaka o kojima je obavljena rasprava.

Među njima su i zahtjevi da se prijedlozi zakona o reformi policije, koje su dostavila tri različita predlagača (Stranka za BiH, HDZBiH i SNSD), razmatraju po hitnom postupku, što znači bez ulaganja amandmana.

Prijedlog SNSD-a su ustvari prijedlozi zakona koje je ranije u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara, a koji nisu podržani u komisijskoj fazi, dok je prijedlog Stranke za BiH tekst koji je utvrdilo Vijeće ministara korigiran amandmanima ove stranke. Prijedlozi zakona čiji je predlagač Niko Lozančić bi, kako je ranije rečeno, trebali da predstavljaju kompromisno rješenje.

Poslanici su prošle sedmice obavili raspravu o zahtjevima da se predloženi zakoni razmatraju po hitnom postupku, ali se nisu izjašnjavali o tome.

U međuvremenu, do nastavka zasjedanja Predstavničkog doma, vođeni su razgovori i konsultacije kako bi se pokušalo pronaći kompromisno rješenje koje bi dobilo potrebnu podršku u državnom parlamentu.