Haški tribunal
0

Danas nastavak suđenja Stanišiću i Župljaninu

SRNA
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje prvom ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci i savjetniku predsjednika RS za unutrašnje poslove Stojanu Župljaninu.

Stanišić i Župljanin terete za zločine nad nesrpskim stanovništvom u 20 opština BiH, 1992. godine.

Danas će biti nastavljeno i suđenje generalu Zdravku Tolimiru, nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS, neposredno odgovornom komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. 

Tolimira optužnica tereti za genocid i druge zločine koji su u ljeto 1995. počinjeni u Srebrenici i Žepi. 

Suđenje bivšim šefovima službe Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine koje su policijske i paravojne snage počinile u Hrvatskoj i BiH, biće nastavljeno u utorak, 23. novembra. 

Suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u prekidu je od 3. novembra, kada je sudsko vijeće odobrilo optuženom mjesec dana za pregled novog  materijala, koji je optužba objelodanila krajem oktobra. Datum nastavka suđenja bit će naknadno objavljen. 

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009, a dokazni postupak 13. aprila ove godine. Očekuje se da suđenje bude okončano krajem 2013. godine. 
Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću bit će nastavljeno 29. novembra. Ovaj postupak je u prekidu od 15. novembra, kada je odbrana odustala od svjedočenja generala Slobodana Kosovca. 

Dokazni postupak Perišićeve odbrane trebalo bi da bude okončan prije zimske pauze, koja u tribunalu počinje 20. decembra. Perišić je optužen za pomaganje srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici, od avgusta 1993. do kraja rata 1995. godine.