BiH
0

Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas u nastavku sjednice prekinute prošle sedmice, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, s Mišljenjem komisije za finansije i budžet.

Predloženi zakon predviđa da se od plaćanja PDV-a oslobode osnovne životne namirnice, lijekovi, dječija hrana, dječija oprema, školski pribor...

Na dnevnom redu je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Poslanici će se izjasniti i o nekoliko inicijativa među kojima je Inicijativa poslanika Mirjane Malić za pokretanje aktivnosti nadležnih državnih organa (Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH) za promjenu Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u skladu s pravosnažnom odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

Na dnevnom redu je i imenovanje tri predstavnika iz Predstavničkog doma PSBiH u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Predstavnički dom će razmotriti i prijedlog zaključka kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH sa posebnim uklonom na nadležnosti Ministarstva sigurnosti, Ministarstva pravde, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva vanjskih poslova, da pripremi informaciju o akciji „Svjetlost“ izvršenoj 2. februara sa prijedlogom mjera i daljih aktivnosti, najkasnije do naredne sjednice.

Bit će razmotrena i inicijativa za donošenje odluke o formiranju privremene komisije Predstavničkog doma za izradu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.