BiH
0

Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu će danas biti nastavljena osma redovna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je započeta 9. januara.

Poslanici bi između ostalog trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o pomilovanju u Federaciji BiH.

Ovaj zakon su u parlamentarnu proceduru uputili Klub poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - Hrvatska koalicija - Hrvatska narodna zajednica (HNZ) BiH - Hrvatska stranka prava (HSP) BiH te poslanički Klub Hrvatsko zajedništvo.

Ovo je već šesti pokušaj da FBiH dobije zakon o pomilovanju otkako je 2005. godine visoki predstavnik za BiH privremeno u ovom entitetu suspendirao instituciju pomilovanja.

Rasprava o najnovijoj zakonskoj varijanti je obavljena u Predstavničkom domu 9. januara. Njen predlagač, blok stranaka s hrvatskim predznakom, istaknuo je tada da je prijedlog u skladu s Ustavom FBiH.

Međutim, poslanik Stranke za BiH Marko Vešović ustvrdio je da ova varijanta zakona omogućava osuđenicima da dobiju pomilovanje i kad u zatvoru ne provedu nijedan dan za izrečenu kaznu. Vešovićeva stranka izjasnila se da neće prihvatiti predloženi tekst.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH predložili su da amandmanima bude uređeno da pomilovanje ne može dobiti nijedan osuđenik prije nego što izdrži polovinu izrečene kazne.

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) 9. januara je istaknuo, pak, da će odobriti zakon prvenstveno stoga što od 2005. godine stotine osuđenika čekaju na pomilovanje.