BiH
0

Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma Federacije

FENA
U Sarajevu će danas biti nastavljena 24. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova sjednica započela je jučer i prekinuta je nakon što su poslanici većinom glasova odbacili Prijedlog zakona o pomilovanju u FBiH. Klub poslanika SDA najavio je da će u današnjem nastavku najvjerovatnije izraziti sumnju u rezultate jučerašnjeg glasanja i zatražiti ponovno glasanje, ali ovog puta pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika o zakonu o pomilovanju.

Predloženim zakonom predviđa se da pomilovanje ne mogu dobiti jedino počinicoi krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Ranije zakonodavstvo u ovoj oblasti bilo je oštrije i onemogućavalo je pomilovanje i za krivična djela utaje poreza, silovanja i sprečavanja povratka.

Dnevnim redom 24. sjednice Predstavničkog doma predviđeno je i razmatranje zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH, zatim o finansijskoj policiji te o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

U dnevni red je uvrštena i informacija o stanju u Investicijskoj banci FBiH.

Na inicijativu poslanika Mirensa Ajanovića, Dom treba da dobije odgovor šta će biti s nedavnim zahtjevom poslanika o odgađanju poskupljenja električne enrgije u FBiH koje je zatraženo dok Vlada ne donese program zaštitnih mjera za kategorije stanovništva najviše pogođene ovim poskupljenjem.