Vijeće ministara BiH
2

Danas na sjednici Prijedlog zakona o sukobu interesa

FENA
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv)
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv)
Razmatranje Nacrta zakona o programu zaštite svjedoka i Nacrta zakona o protivminskom djelovanju u BiH, najvažnije su tačke dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH, potvrđeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande.

Dnevnim redom predviđena je i rasprava o nizu nacrta više sporazuma BiH sa drugim državama ili institucijama koje se odnose na saradnju, finansijsku podršku, kreditiranje, uslove putovanja.

Vijeće ministara BiH trebalo bi da se izjasni i o više memoranduma o saradnji sa drugim državama na planu odbrane i vojne saradnje sa NATO.

Planirano je i razmatranje nacrta osnova za pokretanje postupka radi zaključivanja niza bilateralnih sporazuma na planu saradnje na polju vojne obuke, međusobnog zapošljavanja radnika, vazdušnom saobraćaju, te donošenje više odluka o ratifikaciji niza ugovora, kreditnih sporazuma ili protokola.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i set inicijativa za postizanje sporazuma o finansiranju BiH u okviru IPA projekata, kao i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o kreditu od 10.000.000 eura između njemačkog Kreditnog zavoda za obnovu (KfW)i BiH,odnosno Republike Srpske, te Hidroelektrane na Trebišnjici, planiranih za obnovu Hidroelektrane Trebinje jedan, faza tri.

Predviđeno je i razmatranje informacije o pripremnim aktivnostima na realizaciji Projekta suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizma koji može voditi k terorizmu, informacije o realizaciji međunarodne civilno-vojne vježbe "Zajednički otpor 2012", kao i informacije o organizaciji NATO vježbe "Gruzija – 2012" i učešću BiH.

Trebao bi biti razmatran i prijedlog mišljenja na Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači zastupnici Milorad Živković, Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić kao i Prijedlog mišljenja na Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka.

Vijeće ministara BiH trebalo bi da odgovori i na ponudu Saudijske Arabije za zamjenu zemljišta u Sarajevu za zgradu koju BiH koristi u Vašingtonu.

Na sjednici će biti razmatrane i informacija o održanoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljena lica – Regionalna saradnja", kao i informacija o preporukama EU nakon održavanja 4. ciklusa sastanaka Privremenog pododbora između EU i BiH za poljoprivredu i ribarstvo, Privremenog pododbora između EU i BiH za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku i Privremenog pododbora između EU i BiH za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje i saradnju sa drugim državama kandidatima.

Predviđeno je i upoznavanje članova Vijećaministara BiH o informacijama o realizaciji zadataka na putu ka eurointegracijama, kao i razmatranje izvještaja o stanju trgovine ljudima u BiH i izvještaja o provođenju Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2011. godinu, te godišnjeg izvještaja o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu.

Očekuje se i davanje mišljenja Vijeća ministara BiH o prijedlozima više zakonskih projekata u BiH, čiji su predlagači poslanici u parlamentu BiH ili resorna ministarstva, kao i utvrđivanje odgovora na poslanička pitanja.