BiH
0

Danas na protestima u Sarajevu oko 5.000 uposlenika u zdravstvu

FENA
Uposlenici u zdravstvu iz Federacije BiH okupit će se danas u 12.00 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu na mirnim protestima i ponovo zatražiti potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji garantira njihov bolji tretman i osigurava uvjete za kvalitetniju uslugu pacijenata.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenika u zdravstvu u FBiH Abud Sarić potvrdio je jutros Feni da se očekuje dolazak oko 5.000 uposlenika u zdravstvu iz cijele FBiH.

Saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva dosad su dale vlade Sarajevskog, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona, a u tim kantonima se provodi štrajk solidarnosti prema kolegama iz ostalih kantona čije vlade još nisu dale potrebnu saglasnost.

Uposlenici u zdravstvu ranije su upozorili da će u kantonima u kojima i nakon današnjeg protesta ne bude data saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH biti održavani sedmični protesti ispred kantonalnih vlada i zatražena smjena kantonalnih zvaničnika.

Generalni štrajk uposlenika u zdravstvu u FBiH počeo je 16. aprila.