OSCE
0

Danas Međunarodni dan tolerancije

FENA
Misija OSCE-a u BiH pripremila je niz događaja koji se održavaju širom BiH i na taj način obilježava 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije, saopćeno je iz OSCE-a u BiH. Tako će se učenici, roditelji i nastavnici okupiti, u mnogim slučajevima prvi put, da bi razgovarali o lokalnim i svjetskim problemima vezanim za netoleranciju s fokusom na to kako stvoriti kulturu tolerancije i poštivanja različitosti u još većinom jednonacionalnim školama širom zemlje.

"Škole bi trebale biti otvorene i s dobrodošlicom primati svu djecu i pružiti im mogućnost da uče jedni s drugima i jedni o drugima," izjavio je Claude Kieffer, direktor Odjela za obrazovanje OSCE-a.

"Netolerancija često ima korijenje u neznanju i strahu od "drugih". Prava tolerancija može doći samo iz međusobnog razumijevanja, poštivanja razlika i prihvatanja različitosti," kazao je on.

Međunarodni dan tolerancije slavi Deklaraciju o principima tolerancije UNESCO-a. Taj dokument potcrtava da je "tolerancija harmonija različitosti" i da je ona "vrlina koja omugućava mir".

Posvećivanje pažnje toleranciji ne bi trebalo biti ograničeno samo na jedan dan. Škole širom BiH trebale bi težiti tome da su otvorene svima, s naglaskom na osiguranje takve sredine u kojoj će svako dijete biti dobrodošlo i biti cijenjeno.

"Nepovjerenje i predrasude u školama mogu biti prevaziđene tek kad se stvori dovoljno uvjeta da mladi uče zajedno o bogatom kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine te da cijene činjenicu da je promocija tolerancije odgovornost svih građana i institucija," dodao je Kieffer.