BiH
0

Danas konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Nakon što su u oktobru održani opći izbori u Bosni i Hercegovini Skupština Kantona Sarajevo održat će danas konstituirajuću sjednicu novog saziva.

Najveći broj mandata u ovom kantonu osvojili su Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH - Fahrudin Radončić i Stranka demokratske akcije (SDA). Tako će SDP imati deset, a po sedam mandata imat će SBBBiH i SDA.

Ovu sjednicu sazvao je dosadašnji Kolegij Skupštine, a predsjedavat će dosadašnji predsjedavajući Skupštine Denis Zvizdić, na kojoj će mandatarima biti uručeni certifikati kada će se oni izjasniti da li prihvataju osvojeni mandat ili ne.

Nakon davanja i potpisivanja svečane izjave, u Skupštini se osnivaju tri kluba poslanika konstitutivnih naroda (Klub Bošnjaka, Klub Hrvata i Klub Srba).

Svaki klub naroda bira i predlaže jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili njegove zamjenike. Skupština glasanjem potvrđuje izbor kandidata.

Tri kandidata čiji je izbor potvrdila Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine, a ostala dva postaju njegovi zamjenici.

Prema Poslovniku SKS-a poslije ovih procedura formirat će se stranački klubovi, a da bi neka stranka imala klub mora imati tri i više poslanika.