BiH
9

Danas kongresi SNSD-a, HDZ-a i SBB-a: Lideri partija sigurni

Piše: G. D.
Dodik, Čović i Radončić (Foto: Klix.ba)
Dodik, Čović i Radončić (Foto: Klix.ba)
U subotu će biti održani kongresi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Istočno Sarajevo), Hrvatske demokratske zajednice (Mostar) i Saveza za bolju budućnost BiH (Tuzla).

Kako stvari za sada stoje, sadašnji predsjednici tih stranaka, Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, bit će ponovo izabrani na te funkcije.

Na kongresu SBB-a BiH će sudjelovati 550 delegata ili preciznije 220 kandidata koji su se kandidovali za razne organe stranke, od čega će se 88 birati u Glavni odbor.

Što se tiče predsjednika stranke, osam kantonalnih organizacija je već kandidovalo Fahrudina Radončića za predsjednika i još uvijek pristižu kandidature za tu funkciju. Po svemu sudeći, Radončić će biti jedini kandidat za predsjednika SBB-a.

Danas će u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru biti održan 12. Sabor HDZ-a. Predsjedništvo ove stranke jednoglasno je podržalo Dragana Čovića za predsjednika stranke u idućem mandatu. SNSD će svoj peti po redu Izborni Sabor održati u Istočnom Sarajevu, a osim članova najužeg partijskog vodstva, sabor će izabrati i novog partijskog šefa. Za tu funkciju do sada je kandidovan samo aktuelni lider Milorad Dodik.

Nijedan od pomenutih lidera nema ozbiljnog protukandidata. Milorad Dodik na čelu je SNSD-a od osnivanja, od 1996. godine, Dragan Čović vodi HDZ od 2005., a godinu kasnije Mladen Bosić postao je predsjednik SDS-a. Fahrudin Radončić na čelu je SBB-a od osnivanja 2009. godine. Bakir Izetbegović će u maju najvjerovatnije sa zamjeničke biti izabran na predsjedničku poziciju, za koju se kandidovao i 2009. godine.