BiH
13

Danas Kongres SDP-a: Na čelu partije Nikšić, Bešlagić, Borić, Pejanović ili Pudarić?

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) danas će održati vanredni Kongres na kojem će biti izabran novi predsjednik partije, kao i pojedinci na neke druge stranačke funkcije te stranačka tijela.

Nakon izbornog kraha u oktobru ove godine, članstvo i simpatizeri SDP-a zamjerili su i smatrali dobrim dijelom partijsko rukovodstvo odgovornim za katastrofalan rezultat, pa su neko vrijeme u SDP-u pljuštale ostavke, što one stvarne što forme radi, da bi konačno Glavni odbor donio odluku da se 6. decembra održi vanredni stranački Kongres, a naredne godine i redovni.

U SDP-u je tada rečeno da je cilj demokratizacija stranke kroz, između ostalog, i izmjenu Statuta, odbosno da je cilj da odluke unutar stranke ne donosi samo uži krug ljudi, već i šire članstvo.

Od te sjednice Glavnog odbora do danas, dana održavanja vanrednog Kongresa, pojavile su se brojne spekulacije u njegovu regularnost, a o tome su mnogi članovi SDP-a i govorili. "Mali izrežirani Kongres" bile su riječi koje su se najčešće mogle čuti, a dolazile su iz tabora suprutnog onome okupljenom oko trenutnog predsjednika Zlatka Lagumdžije.

Prije nekoliko dana se otvorenim pismom rukovodstvu obratila i mladež SDP-a kao i neki njihovi stariji kolege ukazujući upravo na te neregularnosti.

Delegati Kongresa danas će, dakle, birati predsjednika stranke, a kandidati su Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović.

Osim toga, biraju se i članovi Glavnog odbora (121), Nadzorni odbor (11), a bit će riječi i izmjeni Statuta.

Kongres bi danas također trebao potvrditi i spajanje SDP-a sa USD-om.