BiH
0

Danas konferencija za štampu predsjednika ICTY-a

FENA
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu i zapisničar održaće danas u podne konferenciju za štampu "u vezi sa smrću Slobodana Miloševića", saopšteno je iz ICTY-a.

Predsjednik Fausto Pocar i zapisničar Hans Holthuis trebalo bi da objave informacije o preliminarnim rezultatima toksikoloških analiza obavljenih nakon smrti bivšega jugoslavenskog predsjednika, doznaje se iz nekoliko izvora bliskih tribunalu.

Haški tribunal je odbio da iznese i najmanji detalj o sadržaju konferencije za štampu, što je rijetkost u praksi zapisničara Holthiusa.

Slobodan Milošević, koji je u subotu pronađen mrtav u ćeliji zatvorskog centra u Haagu, umro je od infarkta miokarda, prema prvim rezultatima autopsije obavljene u nedjelju.

U četvrtak naveče još se nije znalo šta je izazvalo infarkt. Neki od njegovih pristalica su smatrali da je otrovan, dok je tužiteljica Carla Del Ponte ocijenila da se Milošević, koji je dugo patio od povišenog krvnog pritiska, "igrao"s lijekovima kako bi pogoršao svoje zdravstveno stanje i dobio odobrenje da ode na liječenje u Moskvu.

Milošević je od ICTY-a tražio dozvolu za odlazak na liječenje u Moskvu, gdje žive njegova supruga Mirjana i sin Marko. Njih pak traže pravosudne vlasti Srbije zbog višestrukih kršenja zakona počinjenih u vrijeme dok su Miloševići bili najmoćnija porodica u Srbiji.

Del Ponte je stopirala izdavanje "moskovske" dozvole Miloševiću izražavajući sumnju da će optuženik pokušati pobjeći, tj. da se nakon liječenja, koje mu je uistinu bilo potrebno, neće vratiti u Haag.