Sarajevo
0

Danas konferencija "Saradnja policije i tužilaštva u BiH"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Brčko Distrikta organiziraju trodnevnu konferenciju pod nazivom "Saradnja policije i tužilaca u BiH“, najavljeno je iz VSTV-a.

Policijska misija Evropske Unije u BiH je suorganizator te konferencije koja će biti održana od 13. do 15. oktobra u Sarajevu.

Plenarna sjednica konferencije počet će 13. oktobra u hotelu "Holiday Inn", dok će radni dio konferencije biti održan 14. i 15. oktobra u hotelu "Saraj".

Cilj konferencije je unaprijeđenje postojećih i realizacija novih mehanizama saradnje policije i tužilaštava da bi tužilaštva, kroz poboljšanje svojih kapaciteta, mogla što djelotvornije procesuirati krivična djela.

Tokom konferencije bit će potpisan i sporazum o saradnji u provedbi kontinuirane zajedničke edukacije policije i tužilaca u BiH između centara za edukaciju sudija i tužilaca i policijskih obrazovnih ustanova u BiH, Granične policije i Državne agencije za istragu i zaštitu BiH.

Uz brojne paneliste i sudionike konferencije, prisutnima će se obratiti i članovi Upravnog odbora projekta i predstavnik suorganizatora konferencije predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković, te ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić, ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo, šef Policije Brčko Distrikta Goran Lujić, te šef Policijske misije Evropske unije u BiH Vincenzo Coppola.

Sudionicima će se obratiti i predstavnici međunarodne zajednice šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Raffi Gregorian, Jan Braathu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH i James Rodehaver direktor Odjela za ljudska prava OSCE-a.