BiH
0

Danas konferencija "Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH"

FENA
"Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH?", tema je konferencije upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) i u saradnji s Projektom za razvoj sektora pravosuđa u BiH Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako je u uvodnom dijelu skupa istaknula članica VSTV-a i predsjednica Radne grupe za izvršenje krivičnog postupka, sutkinja Slavica Čurić, na sudovima u Bosni i Hercegovini je oko 1,5 miliona predmeta po vjerodostojnim ispravama (komunalnih predmeta) koji čekaju na rješavanje, odnosno izvršenje.

Radi se o problemu koji je identificiran ranije u kontekstu provođenja Strategije za reformu sektora pravosuđa u BiH, a za čije je rješavanje neophodno pristupiti odgovarajućim izmjenama važećih zakonskih rješenja - Zakona o izvršnom postupku, kao i uvođenju određenih organizacijskih rješenja u sudovima, uključujući i uvođenje elektronske evidencije i obrade tzv. komunalnih predmeta.

Čurić napominje da je Konferencija prilika za valoriziranje rješenja koja su na snazi u zemljama regiona, a koja podrazumijevaju različite pristupe tom pitanju, kao što je slučaj u Hrvatskoj u kojoj je dio ovlasti u ovoj oblasti prenijet na javne bilježnike (notare), ili u Sloveniji i Makedoniji koje poznaju institut izvršitelja, uključujući i mogućnost uvođenja platnog naloga kao pravnog instituta.

Na značaj izvršnog postupka, kao krune sudskog postupka uopće, ukazali su direktorica Odjela za demokratizaciju USAID-a Christina Herrman De Luca i predstavnik USAID-ovog Projekta za razvoj sektora pravosuđa u BiH Nicholas Mainsfield.

Potcrtali su važnost reformi i modernizacije u sektoru pravosuđa, dovodeći to u kontekst jačanja vladavine prava, odnosno približavanja BiH evropskim integracijama.

Konferencija se odvija u dva panela na kojima će biti predstavljena komparativna iskustva iz Hrvatske i Slovenije u rješavanju problema "zaostalih" predmeta, te iskustva u postupku izvršenja nespornih tražbina, kao i postupak izvršenja u zemljama Evropske unije.

Gosti-predavači su profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Alan Uzelac, te prof. dr. Vesna Rijavec i dr. Tomaž Keresteš s Univerziteta u Mariboru.

U okviru drugog panela koji je fokusiran na probleme uočene u primjeni Zakona o izvršnom postupku u BiH govorit će doc. dr. Meliha Povlakić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Ranka Račić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Konferencija, posvećena rješavanju "zaostalih" predmeta koji predstavljaju svojevrsni balast cjelokupnom pravosuđu, okupila je predstavnike institucija BiH i njenih entiteta kao i Brčko Distrikta, kantonalnih ministarstava pravde, sudije entitetskih, kantonalnih, okružnih, općinskih i osnovnih sudova te predstavnike advokatske i notarske djelatnosti, međunarodnih organizacija i akademske zajednice.