Vijeće EU
0

Danas konačna odluka o ukidanju viza BiH

FENA
Vijeće Evropske unije za unutarnje poslove, odnosno ministri unutarnjih poslova i pravde zemalja EU-a, danas će donijeti konačnu odluku o liberalizaciji viznog režima za BiH i Albaniju.

Donošenje odluke u Vijeću EU posljednji je korak koji je neophodan da bi građani BiH od 1. januara 2011. godine (a vjerovatno i prije božićnih praznika) mogli bez viza da putuju u države članice Schengenskog sporazuma, jer je Evropska komisija 27. maja predložila ukidanje viza, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra velikom većinom sa 538 glasova “za”.

Vizna liberalizacija za BiH odnosi se na sve zemlje članice EU koje učestvuju u viznoj politici EU (a to su sve članice osim Velike Britanije i Irske), te zemlje koje su povezane sa schengenskim prostorom: Švicarska, Norveška i Island.

Državljani BiH sa biometrijskim pasošem moći će u tim zemljama boraviti do 90 dana. Za Veliku Britaniju i Irsku i dalje vrijede bilateralni sporazumi s tim zemljama.

Belgija, koja trenutno predsjedava EU-om, nada se da će biti postignut konsenzus među ministrima, iako su neke članice EU, kao što su Francuska, Danska, Švedska i Holandija, do sada pokazivale rezerve prema viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju.

Evropska komisija je izašla u susret strahovima ovih država i pružila dodatne garancije koje bi trebalo da spriječe zloupotrebu vizne liberalizacije i nagli priliv imigranata.

Monitoringom će biti provjeravano da li se svi traženi i dostignuti standardi poštuju i to u svim dogovorenim aspektima.

To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti pasoša, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regiona i EU.