BiH
655

Danas konačna odluka: Emir Suljagić će biti kandidat DF za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Klix.ba
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Nakon što je Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) u četvrtak donijelo odluku da će na općim izborima 2014. godine imati bošnjačkog i hrvatskog kandidata za člana Predsjedništva BiH, nametnulo se pitanje o kome je riječ.

Ranije se špekuliralo da bi hrvatski kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred DF-a trebao biti raniji kantonalni ministar u Sarajevu Damir Marijanović, no posljednje informacije govore da od toga neće biti ništa, te da bi to mogla biti potpredsjednica spomenute stranke Karolina Karačić.

Međutim, mnogo zanimljivije će biti pitanje ko će biti bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime DF-a. Očito da će to biti mnogo zanimljivije rješenje.

Naime, kako je Klix.ba potvrđeno iz više izvora, pa i onih bliskih DF-u, riječ je o koordinatoru Koalicije Prvi mart Emiru Suljagiću.

Suljagić zasad nije potvrdio, ali ni demantirao informaciju o kandidaturi.

Kako saznajemo, njegov krajnji cilj, a to bi mogao biti i lajtmotiv njegove kampanje, jeste ukidanje Republike Srpske (RS) kao tvorevine nastale na genocidu u kojoj se krše osnovna prava Bošnjaka i drugih nesrba. Suljagić je ranije u više navrata govorio da RS smatra okupiranom teritorijom.

Suljagić je predvodeći Koaliciju Prvi mart, kao i svojim otvorenim stavovima u pogledu ponašanja vlasti RS, stekao priličnu popularnost među probosanskim snagama, odnosno Bošnjacima, te je plan DF-a, po svemu sudeći, da to pokuša kapitalizirati na narednim izborima.

Odluka trebala biti donesena na današnjoj sjednici Predsjedništva DF-a, a potvrđena u nedjelju ujutro, kada će kompletna informacija u vezi kandidatskih listi biti dostavljena medijima.

Nakon najave kandidature Bakira Izetbegovića ispred SDA, nezavisnog kandidata dr. Mustafe Cerića, te prvog komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića, nema sumnje da će kandidatura Suljagića dodatno učiniti zanimljivom bošnjačku političku scenu na oktobarskim izborima, pa bi ovaj put utrka za "prvog u Bošnjaka" možda mogla biti i najneizvjesnija do sada, a s obzirom i na profil glasača na koji računaju skoro svi spomenuti kandidati.