BiH
0

Danas je najtopliji dan u godini, slijedi tropska noć

Piše: A. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je najtopliji dan u ovoj godini, a temperature koje dostižu i više od 40 stepeni su blizu višegodišnjih rekorda, posebno na sjeveru zemlje, u Bihaću, Banjoj Luci i Gradačcu, gradovima koji su topliji od onih na jugu.

Ove vremenske uslove meteorolozi karakterišu kao opasne po život, zbog čega ulicama šetaju samo oni koji moraju.

"Oni na neki način jesu opasni po život, posebno kad govorimo o hroničnim bolesnicima, starcima i djeci. Njima se ne preporučuje kretanje, a svima ostalima se savjetuje da se što bolje zaštite ako moraju izlaziti vani", kazao je za Klix.ba Željko Majstorović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U 15 sati najtoplije je bilo u Banjoj Luci, čak 41 stepen, dok je u Mostaru tek stepen niže, a u Sanskom Mostu 39 stepeni.

Najhladniji grad BiH danas je Han Pijesak sa 32 stepena te Nevesinje sa 33. U Sarajevu je izmjereno 37 stepeni Celzija, a u Neumu 34. Temperatura mora je dostigla 28 stepeni, a treba istaći da bi moglo biti još toplije.

"Temperature će svoj maksimum dostići od 15 do 15:30 sati, ali će i sat poslije toga biti jednako toplo", objasnio je klimatolog. Crveni meteo alarm, koji je uključen za veći dio Bosne i Hercegovine, na snazi je do 17 ili 18 sati, dok traje zona maksimalne temperature.

Naši fotoreporteri posvjedočili su kako građani preživljavaju na asfaltu na vrelinama i zabilježili da svi samo traže hlad ili klimatizirane prostore, a nimalo ugodno nije ni u vozilima javnog gradskog prijevoza.

U noći sa ponedjeljka na utorak očekuju nas pljuskovi, ali će to zbog vlage i sparine biti tropska noć i temperatura neće padati ispod 25 stepeni.

Narednih dana će biti za 3-4 stepena svježije, ali i dalje toplo. Narednih desetak dana neće biti padavina, a vreline neće biti ekstremne kao proteklih dana.