Cecilia Malmström
0

"Danas je historijski dan za BiH i Albaniju"

FENA
Cecilia Malmström
Cecilia Malmström
Vijeće Evropske unije za pitanja pravde i unutarnjih poslova donijelo je u ponedjeljak odluku o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, a evropska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström ocijenila je da je današnji dan "historijski" za ove dvije zemlje.

"Građani ove dvije zemlje uskoro će biti u mogućnosti da s biometrijskim pasošima bez viza putuju u države EU koje imaju zajedničku viznu politiku i pripadaju Schengenskom prostoru", navela je Malmström nakon donošenja odluke Vijeća.

"Putovanje bez viza omogućit će međuljudske kontakte, povećati poslovne mogućnosti i pružiti mogućnost ljudima iz regiona da bolje upoznaju EU", dodala je ona.

Malmström je, međutim, upozorila da ukidanje viza donosi i odgovornosti za vlade dvije države i njihove građane.

"U okviru prethodnog procesa vizne liberalizacije sa zapadnim Balkanom primjetili smo povećan priliv neosnovanih zahtijeva za azil. To je izazvalo veliku zabrinutost država članica EU i navelo Evropsku komisiju da uspostavi mehanizam za postvizni nadzor koji ima za cilj sprječavanje zloupotreba procedura za dobijanje azila", navela je ona.

Malmström je dodala da je "od najveće važnosti da Albanija i BiH nastave da intenziviraju svoju informativnu kampanju s ciljem da se njihovim građanima objasni značenje kratkoročnog putovanja bez viza".

"Uvjerena sam da će napori koje će uložiti vlasti dvije zemlje, zajedno s mehanizmom za nadzor ponuditi efikasan odgovor na ove zabrinutosti i omogućiti građanima Albanije i BiH da u potpunosti iskoriste ovu historijsku mogućnost", navela je ona.

Evropski povjerenik za proširenje Stefan File današnju odluku je ocijenio kao "najbolji dokaz da domaće reforme donose konkretnu korist za građane i napredak u odnosima s EU".

"Na osnovu ovoga, možemo nadgrađivati dalje reforme neophodne za približavanje dvije države EU", dodao je on.