Veliki pravoslavni blagdan
0

Danas je Badnji dan, porodice u miru i ljubavi dočekuju Božić

Sarajevo-x.com
Pravoslavci danas proslavljaju Badnji dan isčekujući najradosniji blagdan - Božić, rođenje Isusa Hrista.

Rano ujutro vjernici u kuću unose badnjak i već tada počinje slavlje. Badnjak je obično mlado hrastovo drvo. Simbolizuje drvo koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Dogorijevanje badnjaka simbolizuje rastanak sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista. Vjeruje se da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom.

Na Badnji dan se peče božićna pečenica.

Badnja večer spaja Badnji dan i Božić. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično je dvojica nose između sebe, jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu riječima: "Dobra veče! Čestit Božić i Badnja veče!" Domaćica posipa pečenicu i domaćina sa zobi i pšenicom, odgovarajući: "Dobra veče! Čestiti vi i vaša pečenica!"

Pečenica se unosi u sobu gdje se obavlja večera na Badnji dan i Božićni ručak te se prislanja na istočni zid, tamo gdje su ikone i kandilo.

U pravoslavnim kućama Badnja veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze - posna jela, riba, suhe šljive, orasi...

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma koji dan bio, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila posta.

Ekipa portala Sarajevo-x.com svim vjernicima želi da Badnji dan provedu u miru, divnoj porodičnoj atmosferi, ljubavi i da sa radošću dočekaju veliki blagdan Božić.