BiH
0

Danas je 15. maj, Međunarodni dan porodice

FENA
Generalna skupština UN-a je 1993. odlučila 15. maj proglasiti Međunarodnim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH žele potaknuti djelovanje svih nadležnih institucija da pruže podršku u unapređenju porodičnog života.

"Porodica utiče na oblikovanje strukture ličnosti pa tako i osnovnih pravila društvenog ponašanja. Jedinstveno rješavanje problema porodilja na teritoriji BiH dovelo bi do zaustavljanja pada nataliteta. Loša ekonomska situacija i dugotrajna tranzicija u BiH negativno utiču na položaj žena u porodici", saopćeno je iz Ministarstva i Agencije.

Da bi bili riješeni problemi siromaštva, nasilja i ugrožavanja prava u porodici i društvu neophodno je jače angažiranje svih nadležnih institucija.

Najveći problemi porodica u BiH su neadekvatna socijalna i ekonomska sigurnost, u velikom broju neriješena zdravstvena zaštita, posebno porodilja, visoki postotak razvoda brakova, pad nataliteta i prirodnog priraštaja.

Naročito su izraženi problemi porodica s invalidnim članom ili porodica s više djece, a kao pošast današnjeg doba javlja se nasilje u porodici.

Za rješavanje ovih problema potrebno je da relevantne institucije više brinu o porodici i njenim potrebama u svim segmentima života, posvete više pažnje planiranju porodice, poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i mladih, smanjenju siromaštva, jačanju odgovornosti očeva u porodici i pozicije žene u društvu, zajednici i porodici, populaciji starih, invalidnih i marginaliziranih osoba.

"Sasvim sigurno je da samo porodica u kojoj vlada tolerancija, razumijevanje, uvažavanje i poštivanje svih njenih članova, može biti osnova za zdravo društvo, navodi se u saopćenju.